Äldrevårdspraktik

Imorgon börjar jag på min tre veckor långa äldrevårdspraktik innan jag sticker till Afrika. Vi hade kursregistrering och kursintroduktion idag och jag fick galen magkatarr på direkten. Vi kommer att bara tre veckor på oss att göra allt det som de andra ska göra på fem veckor. Vi ska jobba heltid och samtidigt skriva en rapport på 6-8 sidor och en annan uppgift på runt 3 sidor. Detta ska vara klart innan jag åker den 17e. Plus - jodå, det är ett plus, att jag ska leta reda på en herrans massa vetenskapliga artiklar innan jag åker eftersom internetuppkopplingarna i Tanzania är lite svajiga. Hilfe! Hur tusan ska jag hinna med allt samtidigt som jag försöker överleva den här förbaskade resfebern. Det är inte så att jag har lätt för att fokusera på något alls förutom resan just nu och så kommer den här kallduschen. Fifan.

Världens bästa pojkvän

Min pojkvän hade en överraskning när jag kom hem igår. Han hade bakat en hel långpanna med chokladkaka som han hade ett lager chokladfudge på. Hur chokladigt och gott som helst. Att han sedan kan göra varm chokladsås gör honom definitivt inte sämre. Choklad det är en svaghet för mig och han vet precis hur man får mig att falla pladask. Yummie!


En komplett guide till diskningens alla hemligheter

Jag har återigen bestigit Mount Dirtydish. Den här gången var det högt och terrängen var svårforcerad, men jag var bra förberedd och hade bra planering, organisation och utrustning. Eftersom jag är den bästa diskerskan i norra Europa så följer här en komplett guide till hur man bäst tar sig upp på topparnas topp.

Man börjar med att reka. Detta gör man för att se omfattningen av den uppgift man precis tagit sig an. Sen får man börja röja.

Man ser först till att arbetsytorna är rena och tomma.

Sedan grupperar man pinalerna på en närliggande yta. Glas för sig, tallrikar för sig, bestick för sig, och... Ja, ni förstår poängen.

Sedan sätter man igång med arbetet. Här fungerar någon skön musik bra som sällskap. Mitt val idag var den här  Disklistan. Här trängs Tom Waits med Etta James och Bossen.

Man fyller sedan upp ett diskställ i taget. Detta kan kännas övermäktigt, men häng i, du orkar mer än du tror. Viktigt att komma ihåg är att byta vatten då och då eftersom diskvattnet lätt blir smutsigt. Och det är ju dumt att försöka få ren något i smutsigt vatten, eller hur?

Beroende på dagsform och altitud på dagens diskberg kan det nu vara dags för en kopp kaffe och en puss från din partner.


Sedan är det dags att hugga i en gång till och plocka in den diskade disken i skåpen så att man har en helt fri arbetsyta för etapp 2.

Att diska vinglas kan vara lite knivigt så här krävs finess. Det gäller att vara riktigt försiktig med disksvampen så att man inte får det här resultatet.

När det kommer till torkning av vinglas så är det bäst om man tar en kökshandduk och lägger ut på lämplig yta för att sedan ställa de färdigdiskade glasen upp och ner på den. Om man ställer vinglas i diskställlet så stannar nämligen en liten mängd vatten kvar i glaset och man får lätt en kalkavlagring på glaskanten som är svår att få bort.

En viktig sak att ha med sig är att inte lägga ner mordvapnen i diskhon tillsammans med de övriga besticken, man kan lätt stoppa ner handen hel och sedan dra upp den sönderskuren. Obra. Diska därför alltid vassa knivar för sig.

Efter en tids sjåande är sista laddningen diskad och man får ge sig själv en klapp på kinden och tummen upp för väl utfört arbete.


Partykväll

Johan och jag laddar upp med Vinnare V75 på fyran... Eh. Ja, vi lämnar det där ja.
Ikväll ska vi till Linda som har födelsedagsfest. Ska bli jättetrevligt, jag har aldrig varit hemma hos henne och Stephen nångång, ska bli kul att se hur de bor. Skojigt att festa loss med Linda också, det hörde verkligen till vanligheterna förr men det har liksom fallit ur lite genom åren. Men det är samma partypingla som vanligt, så jag tror att det kommer att bli kanonkul!

Nu är travböset snart slut så att jag får dra på lite partymusik. Ha en trevlig lördagkväll kära läsare (singular).

Visste ni att chilinötter "kan inn

0-78b27d50884fbf9db4e8a6fd3ed59c0d.png

Visste ni att chilinötter "kan innehålla spår av nötter"? Det stod så på påsen... Eh, no shit Sherlock.


Romantisk middag och installation

2f4c7471560b59ac8505b5b96f1593ce.png

Romantisk middag och installation av min nya älskling... Iiih! En Asus 1005HA Seashell, svart. 8,5 h batteritid och 250Gb hårddisk. Det är nästan så att det kittlas i brallorna för att det är så ballt!


Ny burk

Jag ska införskaffa en ny dator inför resan har jag bestämt. Vi måste ha dator med oss och mitt gamla härke kan man inte bubba med sig. För det första har den inget batteri som fungerar och för det andra så väger den som en minde folkvagn. Jag ska ha en liten och smidig dator som är lätt att ta med sig i handväskan och som har bra batteritid. Har kollat runt på Asus Eee 1005HA bland andra och den verkar ju helt ok. Men nu behöver jag lite hjälp... Den är på 10,1" men det finns ju även andra som är lite större och på runt 11". Vad tror ni? Sen är det jätteviktigt att det är lååång batteritid på den. Vissa ligger på uppåt 11 timmar och det är ju suveränt, men Asusen jag kikat på ligger på ca 7 timmar, vilket också är bra som tusan iofs. Men jag vill inte ha mindre än så... Vad tror ni? Har ni några hints och tips?


Den här är fin som tusan... Det andra problemet är vilken färg jag vill ha. Gaah!

Semester

Nu är tentan klar och det gick över förväntan tycker jag. Jag vet inte om jag klarade den, men det känns så. Dock var det nog på håret om jag klarade den... Inget A här inte, men det misströstar inte jag över! Nu blir det långhelg helt utan förpliktelsen, förutom fest på lördag men det har ju aldrig skadat någon. Så heja mig och heja alla andra i klassen som också slet med den där förbaskade tentan idag. Fy fan vad vi är bra hörrni... Nu är vi halvvägs!

Tentadags

Nu smäller det snart. Jag tror faktiskt inte att jag kommer att fixa den här tentan. Har pluggat nästintill ingenting alls... Det jag har gjort är att läst igenom mina kära klasskamraters uppgifter till ett seminarium vi hade tidigare. Japp. Hur fasen ska detta gå, hilfe! Fy fabian att det ska vara så knöligt att plugga bara för att jag ska åka till Afrika. Mitt huvud är uppe bland molnen runt Kilimanjaro för tillfället. Tur att jag har Tom Waits som gör mig sällskap såhär på morgonkvisten... Hade det varit tyst hade jag nog gått genom jorden.

En bekännelse: Jag är ett offi

0-353015f5ab38e4b7b3091021b0c82292.png

En bekännelse: Jag är ett office supply-freak. Pennor, mappar, block och diverse kontorsmaterial kan få mig att bli alldeles till mig. Just nu har jag förälskat mig i en Pilotpenna för 45 pix... Varför inte bara nöja sig med en av de 16 Bicpennorna jag redan har hemma? Denna besatthet för organisatoriska attiraljer borde ju säga något om hur organiserad jag är. Eh, not so much. Tyvärr.


Vaccinerad...

...igen. Jag tycker att det är ett sjujäkla stickande i mina armar inför den här resan. Meningokockvaccin, tyfoidvaccin, polio, hepatit och några till. Sen ska jag dricka något slem mot kolera och peta i mig en massa piller mot malaria. Inte ett dugg billigt är det heller. Men hellre nåldyna och någon tusing fattigare än livslånga sjukdomar eller dödliga såna. Hujja.

Ikväll är jag ensam hemma för första gången i Johans lägenhet. Känns konstigt. Han jobbar inatt och jag vette sjutton vad jag ska göra. Hemma hos mig kan jag ju vara ensam utan att klättra på väggarna, men nu när jag inte är hemma hemma så vet jag inte riktigt vad jag ska hitt på. Titta på tv. Slösurfa. Äta. Plugga. Håller på att klättra på väggarna här. Underhåll mig, snälla någon!!

Bistånd

Imorse när vi låg och snoozade alldeles för länge så hade vi nyheterna på i bakgrunden. Det var ett inslag om Röda Korset och att alla deras insamlingar kommer att gå direkt till Haitikatastrofen. Kanonbra såklart, men det fick mig att fundera lite. När det sker en så här pass omfattande katastrof på ett ställe i världen så koncentreras ju såklart biståndsinsatser just dit. Men märks det på andra ställen i världen? Alltså... Andra länder som är mer eller mindre beroende av bistånd, blir det en bortprioritering där? Blir det mindre pengar till andra länder? Johan sa att det inte var så, så jag får väl lita på det. Men håll med om att det inte är en konstig tanke ändå.

Öl och hockey på Olles. Mycket tre

-83d3e35eb9d5ed78ad69095fe869257.png

Öl och hockey på Olles. Mycket trevligare än tentaplugg... Spelade biljard nyss. Gissa vem som vann av Johan och mig? :D


Vill åka nu, nu, nu

En av tjejerna som var till Tanzania innan oss bloggar och idag kollade jag på en liten film som hon satt ihop. Lite videosar och bilder och musik. Den blåste totalt bort allt jobbigt. Jag vill åka nu, nu, nu!! Det verkar helt makalöst, vilket land. Nu får det gärna bli 17 februari så att jag får åka iväg.

Uppryckning

Imorgon ska jag ta mig i kragen och hanka mig iväg till skolan. Jag måste verkligen sätta tänderna i den där förbaskade tentan nu så att jag inte kuggar totalt. Mitt mysplugg blev inte så mycket plugg trots allt, det blev Stieg Larsson istället. Bra, men föga effektivt för att dämpa tentaångest. Men jag ska plugga. Imorgon.


Tentapluggsmys

Idag har jag krupit ner under en filt i soffhörnet med bästa killen precis bredvid ch börjat plugga till tentan lite lätt. Dricker kaffe och kramas omvartannat... Myspys. Tror dock att jag börjar bli sjuker. Min hals vill inte som jag vill och så är jag så makalöst trött, trots att jag slocknade som en klubbad säl vid halv tolv igår och vaknade vid elva idag.
Nu är det dags för påtår.

Börjar jag att bli blind?

Jag har en suddig prick i mitt högra öga. Det är som ett dammkorn som liksom flyter omkring mitt i synfältet, allt som oftast så hamnar den precis där jag läser eller skriver, alltså mitt i fokus. Om jag tittar upp i taket och sen tittar rakt fram igen så sjunker den undan, men den kommer tillbaka när jag tittar ner på tangentbordet. Var in till optikern och de sa "glaskroppsavlossning", det är tydligen rätt vanligt och helt ofarligt. Tyvärr går det inte att göra något åt det och jag får lära mig leva med den där fläcken mitt i synfältet. Lätt att leva med något som gör att jag flera gånger om dagen är på väg att klösa ut ögat för att slippa skiten. Någon som upplevt samma sak och som har något bra tips? Jag bli galen snart...


Precis som den vänstra bilden, den svarta suddpricken som är mellan hon i röd kappa och han som går hitåt. Så har jag det i ögat. Jämt. Bild från expressen.se

Tentaångest

Jepp, tentaångesten börjar komma krypande. Har en enorm tenta på torsdag som jag inte har börjat plugga till än. Men jag ska. Snart...
Tänkte ta en sväng ner på stan först, kanske tar med mig en bok och pluggar lite med en kopp kaffe nånstans. Inte troligt, men kanske kanske.

För övrigt har jag ju "flyttat in" hos Johan nu och det känns rätt konstigt att vara här alldeles ensam när han inte är hemma. Han kommer inte hem förrän till kvällen, men det ska väl gå bra antar jag.

Då var man tillbaka i skolan då...

0-1807b8b80eddecf6169ce32f6404f3d1.png

Då var man tillbaka i skolan då... Har seminarie idag och det känns väl helt ok. Det som är lite jobbigt är bara att tentan närmar sig med stormsteg och jag har ännu inte lyft ett finger för att dämpa tentaångesten. Men jag ska. Sen.


Idag rensades det f?r fulla muggar

71d92115027efa093180d4e9c62f0768.png

Kolla varifrån!

Idag rensades det f?r fulla muggar p? Femte Tv?rgatan... Nu ?r det n?stintill tomt, bara m?bler och k?ksgrejer kvar. K?nns konstigt. Jag f?llde en t?r. Uschiamig.


Gaah

Fan hörrni. Jag vet inte hur det här känns... Det börjar bli rejält jobbigt inför resan nu, jag har sån förbaskad resfeber. Jag tror att poletten börjat trilla ner när det kommer till hur lång tid tre månader är. Tre månader av mitt liv är ju inte något att prata om, men tre månader just nu är ju hur mycket som helst. Sitter här i soffan och håller tillbaka tårarna redan, hur fasen ska det här gå? Fast det är ju på två sätt också, jag längtar något helt otroligt för jag tror att jag kommer att få en kanonupplevelse. Så man kan säga att jag toklängtar till något som jag är livrädd för. Smart.
Det jobbigaste är inte att åka hemifrån i tre månader, allt kommer ju att stå kvar när jag kommer hem, utan all snö och is bara. Problemet är att det gör ont bara av att tänka att jag inte kommer att träffa Johan på tre månader, hur jobbigt kommer det då att vara att vara utan honom på riktigt så länge?
Tips någon? Hur ska jag tänka för att inte bryta ihop innan jag åkt?

Tro inte att jag inte vill åka, för det vill jag. Verkligen. Nu.

Ironi på rätt hög nivå

Jag har ju hyrt ut min lägenhet i andra hand eftersom jag sticker till andra sidan jordklotet. Jag "flyttar in" hos Johan nu i veckan och sen sticker jag ju den 17 februari. Nu till det roliga... Jag ska ha tre veckors äldrevårdspraktik innan jag åker och gissa på vilket äldreboende. Jo, Caremas äldreboende på Brynäs. Det som ligger 30 sekunders promenad från min lägenhet. Tack för det televerket. Nu blir det alltså till att gå från Öster och förbi min lägenhet till praktikplatsen på de arla morgontimmarna.

Hur effektivitet stavas...

... S-A-N-N-A. Så stavas det. I alla fall idag. Jag har varit uppe en knapp timme och redan hunnit ringa kiropraktorn, ringt hyresvärden, installerat Open Office, mailat två viktiga mail, ringt adressändring, anmält mig till en tenta, ringt till kundtjänsten på tre och ringt vaccinationsstället. Booya!
Nu har jag bara ett mail och ett kiropraktorbesök kvar på veckans attgöralista - och det klockan är bara tjugo i tio på måndag morgon. Det bådar gott inför allt plugg jag måste syssla med inför tentan den 21.
Håhåjaja, sikkert.

Update

Siddupåfan. Oväntat, men här är jag igen.

Tanzaniaresan börjar närma sig med stormsteg... Den 17 februari sticker jag till den lilla staden Moshi, vid foten av Killimanjaro, i norra Tanzania. Tre månader ska spenderas på Killimanjaro Christian Medical Center, som sjuksköterskepraktikant. Det är hemskt nervöst eftersom det är så himla lång tid att vara borta. Jag som är en riktig mammagris som kan få abstinensbesvär på kvällskvisten om jag inte pratat med mamma minst en gång på dagen. Och hur ska det gå utan Johan?  

RSS 2.0