Pasklangtan och minibebisar

Jahapp, glad pask i efterskottpa er allihopa. Har haft sjuk hemlangtan den har helgen, pasken ar liksom en av mina favvohogtider. Godis, lax, agg, snaps, och paskmust - lite annat an vad jag far lov till att ata for mat har nere. Nu har vi varit har nagra dagar mer an halvvags, 49 stycken dagar tror jag bestamt. Vi har fatt lite trakigt vader och det gor ju inte hemlangtan battre direkt. Horde att det snoslaskade idag forresten... Stackars. Har sporegnar det bara.

Nu sitter jag vid Skype och forsoker desperat ringatill Johanna och till Johan men ingen av dem vill prata med mig idag... Typiskt nar det ar precis de tva personerna jag vill prata med mest av allt. Men men...

Idag borjade vi pa neonatalavdelningen, dar alla for tidigt fodda bebisar hamnar. En av de vager bara 750 gram!! Det ar helt sjukt, den lillen ar stor som min handflata. Jag trodde att jag skulle tycka att det var laskigt att bubba omkring pa de sma liven, men det var inte sa otackt som jag trodde. De ar liksom sa sma och mjuka sa att man far bra tag kring magen pa dem. Mysigt, men laskigt pa samma gang.

Naja, en liten trakig uppdatering bara for att sla ihjal lite tid... Fortfarande ingen som vill prata sa nu far jag val ga hemat da. Hoppas ni har det bra dar hemma...

Saknar er hemskt mycket.
Puss

Kiswahili

Har i Tanzania pratar man swahili. Skitballt sprak men det ar lite krangligt att lara sig. Men det mest vasentliga snappar man upp ratt kvickt faktisk. De har asbra musik har ocksa forresten... Afrikansk listmusik ar kanonbra!

Liten swahiliparlor:

Jambo - Hej

Shikamoo - Hej (respektfullt till aldre manniskor)
Marahaba - (svar pa shikamoo)

Mambo? - Hur ar laget?
Poa - Bra (svar pa mambo)

Habari (gani/sa asubui/yako)? - Hur ar det (goddag/god morgon/idag da)?
Karibu - Valkommen

Onaomwa nini? - Pa vilket satt at du sjuk?
Onaomwa wapi? - Var har du ont?

Asante (sana) - Tack (sa mycket)
Ninakupenda - Jag alskar dig

Kwa heri - Hej da

Moja, mbili, tatu, nne, tanu, sita, saba, nane, tisa, kumi - Ett, tva, tre... osv.

Lar er for jag kommer att prata swahili nar jag kommer hem ;)

Puss pa er alla!

TSH

Jag ar millionar!! I alla fall har i Tanzania... Har har man namligen Tanzanianska Shilling som valuta. Forsta dagen sa behovde jag pengar till registrering och hyra och grejer sa vi akte ner pa stan och tog ut en bunt pengar. Och nu snackar vi verkligen om en BUNT pengar. 5-6 cm pengar... Jag tog ut over 800000 pengar i femtusenlappar. Kandes ratt nervost att ga med en knapp miljon i vaskan. Det konstiga ar att nar jag val vaxlade till dollar sa blev det bara typ 7 sedlar och da kandes det hela mycket tryggare helt plotsligt.
Det ar ganska sa ovant att betala 1000 spann for en halvtimme pa internet. Eller 8000 for kinamat. Eller 2000 for en ol... Det dricks ganska sa mycket ol har nere sa en utekvall kanske gar pa en 20000-30000 beroende pa om man kakar och betalar intrade till nagon klubb ocksa.
Priserna later helt astronomiska men faktum ar att en ol bara kostar typ 11 svenska. Det blir billiga sliror har nere.

RSS 2.0